20151104

Kwartet van briefjes


Gastanalyse van Mieke Elgersma uit Leeuwarden
Al jaren kom ik bij dezelfde supermarkt: Poiesz, aan de Oostersingel in Leeuwarden. Poiesz supermarkten zijn volgens mij alleen bekend in het noorden van het land. De allereerste stond in Sneek. De winkel aan de Oostersingel is het derde pand op die plek; het oude pand is gesloopt en tot de nieuwbouw stond er een tijdelijke winkel. Bij de nieuwbouw is gekozen voor een indeling zoals bij alle andere filialen, ook de buitenkant kent dezelfde kenmerken: parkeerplek, fietsenstalling, glasbak, karretjesstalling enzovoort.

Bij de karretjesstalling liggen altijd wel papiertjes, blikjes, folders én oude boodschappenbriefjes. Hoewel er heel keurig en regelmatig wordt opgeruimd bij de stalling, blijft er hier en daar nog wel eens wat liggen. Begin dit jaar ben ik eens wat van die boodschappenbriefjes gaan oprapen en bewaren. (Blikjes en ander zwerfvuil gooi ik dan met hetzelfde gemak in de afvalbak.) Eens in de zoveel tijd plak ik de boodschappenbriefjes in een map, en zo kwam ik er twee tegen die hetzelfde handschrift hadden. Wat een toeval!




De laatste maand vond ik er nog twee in hetzelfde handschrift. Ik heb de briefjes bestudeerd en het viel me op dat er bij twee iets is bijgeschreven in een ander handschrift. De schrijver/schrijfster van de briefjes is vermoedelijk een ouder iemand die de boodschappen niet zelf kan doen en het een familielid of boodschappenhulp laat doen. Nadat hij/zij het lijstje heeft gemaakt nemen ze het nog even samen door. Eventueel volgt dan een toevoeging, zoals ‘pindarotjes’ en ‘hamburgers’.

De maker van de briefjes heeft denk ik kleinkinderen of buurkinderen die regelmatig langskomen, getuige ‘Snoep voor in de trommel’ en ‘pakjes voor Daniëlle’. Ook is er een familielid of kennis (de naam begint met een R) die van bittere chocolade houdt. Er wordt redelijk wat koek geconsumeerd, en ook de appelmoes, appels en koffiemelk zijn goed vertegenwoordigd. Fascinerend vind ik ook de spelling van sommige producten: cenceo, cornetbief en bamiepangwang. Er is zelfs een product dat ik niet ken: 1 pot slabonen.

Via boodschappenbriefjes leer je iemand stiekem toch een beetje kennen. Ik verheug mij nu dan ook alweer op de volgende keer dat ik boodschappen ga doen!

2 opmerkingen:

  1. Slabonen zijn (bij ons in de familie althans) sperziebonen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken slabonen als gele bonen, wel een beetje sperziebonenachtig. Maar ik ken ze dan weer uit het Zuiden van het land.

    BeantwoordenVerwijderen