Poeh, een lastige analyse. We lijken hier te maken te hebben met een intelligent persoon met een elitaire voorkeur voor Franse woorden: champignons en croissantjes zijn in een keer goed geschreven. Italiaanse woorden zijn echter minder geliefd: bij lasqignebladen en mozerella gaat het minder goed. Traumatische jeugdherinnering? Misschien. Maar wat vooral zorgelijk is: de plotselinge verandering naar kapitalen, vooral zichtbaar bij de e (E), a (A) en r (R). Sierlijk vleeswaren en dan opeens PUREE. Schizofreen? Als deze boodschapper kampt met wanen en denkbeeldige personen, dan heeft hij of zij er wel mee leren omgaan. Door übergestructureerd te werken met sterretjes en streepjes.
▼
20110130
Briefje #046: Lifesaver
Wilma is dood. We moeten zoveel regelen. Gelukkig is alles met het crematorium in kannen en kruiken. Iedereen in huis is van slag. Deze boodschapster, vermoedelijk een goede vriendin van de overledene, weet van schrik haar eigen pincode niet meer. Bryan rookt meer sjek dan ooit, laat hem alsjeblieft hulzen gebruiken, dan kan het minder kwaad. En Wallie, die arme jongen. Als-ie maar goed eet. We moeten bloemen kopen voor Wilma, jongens. Och arme, Wilma toch. Maar ja, het leven gaat door. Zaterdag moeten we eten, zondag moeten we eten. De kinderen moeten naar school en hebben koek nodig, de kat wil schoon kattegrind. Dit boodschappenbriefje is een lifesaver. Het houdt iedereen op de been in moeilijke tijden.
20110129
Briefje #045: Yohert met sjam
Natuurlijk is het flauw om te beginnen over spelfouten, maar deze boodschapper maakt het wel erg bont met woorden als yohert en sjam. Aandoenlijk is het ook wel, net als de onderstrepingen. Zou hij of zij het bewust doen ('wat ik écht moet hebben, is koffie, soep en voer')? Of onbewust (tijdens het schrijven staat zo'n streep er opeens)?. Lief is ook wel de vertwijfeling: wat doen we toch met zondag en vandaag?
20110128
Briefje #044: Schuine streep
Wie denkt dat er niet veel valt te zeggen over de schuine streep, heeft het mis. De schuine streep (/), schrap, Duitse komma, slash of forward slash is een fascinerend leesteken. Het subtiele gebruik van de / op dit briefje intrigeert en maakt deze boodschapper een spreekwoordelijk 'stil water met diepe gronden'. Want wat bedoelt hij of zij met deze twee slashes?
20110127
Briefje #043: Poffertjes
Vader en dochter. 'Luister pa, schrijf op wat je nodig hebt, dan doe ik de boodschappen wel. Het is echt niet verstandig dat je dat nog zelf doet. Stel je voor dat je valt.' Goed, goed. Ik wil uien, ice tea en vis. Pakjes voor Ria, die leuke buurvrouw. En chocomel voor de kleinkinderen, die nooit langskomen. 'Oké, dan heb je nog groenten voor maandag nodig, vlees, ik wil graag fanta als ik hier ben. En dan nog eieren.' Vergeet de diepvrieszakjes niet. 'Nee, nee. Weet je wat? Ik kom woensdagmiddag wel langs, neem ik de kinderen mee. Eten we samen poffertjes.'
20110126
Briefje #042: Net op kamers
Dit lijkt een briefje van een eerstejaarsstudente, net op kamers*. Het handschrift is erg schools: netjes en keurig op de lijntjes. Mama wil dat ze gezond eet, en dus koopt ze braaf fruit, sla en tomaat. Ze ontbijt goed met ontbijtkoek, crackers, jam of honing (niet te veel zoetigheid!), smeerkaas en smeerpaté (ze smeert graag?). Ze wisselt een pastamaaltijd af met vissticks, aardappel en groenten, net zoals haar moeder dat doet. Als ze trek krijgt tussen de colleges pakt ze een schoolkoek. Een wat? Een schoolkoek, dat woord ken je toch wel? Dit meisje is nog zo groen als gras. Hoe lang gaat ze het woord schoolkoek nog gebruiken?
* Dit boodschappenbriefje is gevonden op de universiteit.
20110125
Briefje #041: Goed huwelijk
Zij zorgt voor de basis, hij voor de extraatjes. Ze zijn nu al zo lang getrouwd, ze weten inmiddels heel goed van elkaar wat ze lekker vinden. Zij schrijft altijd de dingen op waar hij zo van houdt: pap, roomboter, beschuit. Ze vergeet echter vaak dat hij zijn koffie drinkt met koffiemelk én suiker. Daar wil hij haar nog wel eens op een vervelende, denigrerende manier op wijzen. Hij vindt zichzelf dan ook een zak en probeert het vervolgens goed te maken. 'Laten we Maggie Ovengeheimen eens proberen, dat zag er spannend uit in de reclame.' Nee, met deze relatie zit het wel goed.
20110124
Briefje #040: Geen frites
Het is niet eenvoudig rondkomen van een AOW'tje. Deze heer op leeftijd heeft de oorlog nog meegemaakt. Gratis notitieblokje van het ROC, meneer? Tuurlijk, een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Ons ben zuunig; de helft van het blaadje is voldoende voor die paar boodschapjes. Meneer bladert altijd de folders door, tikkende klok, smoezelig kleed op de keukentafel. De krieltjes van Cela Vita zijn in de aanbieding bij de Super, per twee: 89 cent. Nu drie rookworsten halen, twee betalen: 3,75 euro. Is er dan nog geld voor Aviko frites? Portemonnee omkeren, stuivers tellen. Diepe zucht. Neen.
20110123
Briefje #039: Hartverscheurend
♫ Ik verscheurde je briefje, heb je foto's verbrand. ♫ Wat is hier aan de hand? Waarom is dit briefje verscheurd? Beetje dubbel ook, eerst alles doorstrepen en dan ook nog eens zo rigoureus doorscheuren. Da's toch niet nodig? Deze boodschapper was er wel heel erg klaar mee. Mogelijk hebben we hier te maken met een gestresste jonge moeder die blij is dat het er weer op zit. Luiers, potjes, voeding, doekjes, koffie 2x, sigaretten. Klaar. Ik kan er weer even tegenaan. *scheur*
20110122
Briefje #038: Zakje
Zo'n mooi Nederlands woord: zakje [must-see-filmpje van The Comedy Factory: Put it in your zakje van John Fealy, bij AH nota bene]. Er zijn zoveel verschillende soorten zakjes: boterhamzakjes, plasticzakjes, vuilniszakjes, sealzakjes. En dan is dit ook nog geschreven op zo'n ouderwetse, niet-Nederlandse post-it. Briljant persoon dit, met vele verborgen talenten.
20110121
Briefje #037: Eng mens
'Schat, heb je even? Ik voel zo beroerd vandaag. Wil je de boodschappen voor me doen? Hier heb je het lijstje. Ik heb alles zo precies mogelijk opgeschreven, maar bel me als je er niet uitkomt. Schrijf mijn 06-nummer er maar even bij, voor de zekerheid.' Pardon?! Er staan maar liefst 41 boodschappen op dit briefje! Gesorteerd op productsoort (looproute in de supermarkt?): pasta, groente, vlees, brood, zuivel, blikvoer, diepvries, overigen, drank, huishoudelijk, vitamines. Nasigroente. Je weet wel: zo'n zak van 400 gram Chinese roerbakgroenten. En 2 kleine blikjes tomatenpuree extra geconcentreerd. Eng mens.
20110120
Briefje #036: Altijd alles
Deze boodschapper is altijd op alles voorbereid. Altijd het huis aan kant, schone wc met lectuurmandje en snoeren zorgvuldig weggewerkt. Blijft de hond er misschien van af, laat die zoet zijn met eten, speeltjes, kluifjes en snoepjes. Alle basics altijd op voorraad: olie, peper, zout. En ook altijd iets nieuws in huis voor kinderen. Stel je voor dat de kleinkinderen onverwachts langskomen! Deze oma is altijd voorbereid, al is het de vraag of ze de blits maakt met de kinderen voor kinderen dvd.
20110119
Briefje #035: Achter de komma
Garagehouder Bart Ebben weet precies hoe het werkt. Klanten willen altijd een gespecificeerde bon zien. Alsof ze hem niet vertrouwen. Hij levert toch altijd goed werk? Waarom willen ze dan altijd precies weten WAT hij heeft gedaan en HOEVEEL dat kost? En voor 'de laagste prijs' moet hij altijd langs allerlei sloopbedrijven en autozaken gaan, om de beste deal te kunnen maken. Inmiddels weet hij niet beter. Zijn boodschappen doet hij precies zo. Vier supermarkten langs: Super, Plus, C1000 en AH. En dan precies noteren wat je ervoor hebt betaald. Of hoeveel procent korting je hebt gekregen. Het is wat: boekhouden.
20110118
Briefje #034: Vrijdag!
Doordeweeks is deze boodschapper een nette dame. Ze werkt vijf dagen op kantoor als secretaresse en schrijft dan altijd rustig, geconcentreerd en zorgvuldig. Ze ontbijt standaard met yoghurt en een glas melk, luncht op kantoor met haar bammetjes schouderham-augurkenschijven en drinkt 's avonds ijsthee of cola (als er bezoek is). En ze gebruikt veel wc verfrisser (die roze, met de geur van bloemen).
Maar op vrijdag is het WEEKEND! Dan gaat ze helemaal los en eet alleen maar vlees en kerstbrood.
Maar op vrijdag is het WEEKEND! Dan gaat ze helemaal los en eet alleen maar vlees en kerstbrood.
20110117
Briefje #033: Mooie moeder
Pfffff. Het valt niet mee, zo op het eind van de zwangerschap. Bijna alles in huis is klaar, nog een paar laatste boodschapjes. Ik wil graag borstvoeding geven, dus dan heb ik vitamine K nodig. Maar ja, als dat onverhoopt niet lukt, wil ik wel wat kunstvoeding achter de hand hebben. Kleine verpakking Nutrilon dus. Voor de kraamtijd Sterilon zalf en blauwe maandverbanden. Moeten we nog luiers hebben? Nee, die krijgen we vast nog wel van de kraamvisite. O jee, de kraamvisite! Ik zie er vast niet uit door al die gebroken nachten. Nou ja, wat mascara doet wonderen. En voor schril contrast trek ik Mark sokken van de Zeeman aan. Hihihi.
20110116
Briefje #032: Nu even niet
Ach en wee. De schrijfster van dit briefje moet ongesteld worden, en dat valt haar altijd zwaar. Ze ligt dan het liefst op de bank met een zak chips en een glas cola, maar ze vindt dat ze gezond moet eten: fruit, aardappels, champignons en komkommer. Een ui schillen kan ze dan ab-so-luut niet, het huilen staat haar al continu nader dan het lachen. Haar handschrift helt over naar links en dat verklapt dat ze erg gesloten is. De maandelijkse sores versterkt dat. Ze wil zichzelf een week opsluiten in huis, met voldoende eten. Vooral eten waar ze vrolijk van wordt: APPELS!!
20110115
Briefje #031: Prinsesje
Er was eens een prinsesje. Of was het zeemeermin Ariel? Hoe dan ook: het prinsesje slaapt niet graag op erwten en is erg kieskeurig als het om eten gaat. Zo wil ze geen gewone crackertjes, alleen voor Melba toast komt zij er uit. Ook houdt ze van beschaafd eten, van sandwiches met aoli en piccalili. En een klein beetje nootmuskaat. Wordt ze high van. En vuilniszakken zijn voor het plebs, zij noemt het Komo zakken. Ze schrijft haar boodschappenbriefjes altijd zelf, want ze is perfectionistisch. Maar ze zet geen punten op de i, zij maakt koninklijke bolletjes. Zoals alleen zij dat kan.
20110114
Briefje #030: 60-plusser
Hoewel het handschrift het niet doet vermoeden: dit is iemand op leeftijd. Mensen die de zestig zijn gepasseerd, pakken servetten bij hun romige tomatensoep, schenken echte koffiemelk in hun koffie, beheersen de kunst van het appelschillen-aan-één-stuk en puzzelen de hele dag. Ook maakt het ze niet zoveel meer uit wat ze 's avonds als maaltijd eten: 'och, het is warm en vult de maag'.
20110113
Briefje #029: Broekriem
Sorry schat, maar in deze tijden moeten we echt de broekriem aanhalen. Letterlijk en figuurlijk. Goed, we gaan wel naar de AH, maar we moeten echt op de €urocenten letten. En op ons figuur, na al die kerstborrels en oliebollen. Even kijken, cola wordt cola light. Cruesli en Kellogs bij het ontbijt zijn goed om af te vallen, dat heb ik gezien op televisie. Beetje rozijnen erbij mag. Salade of sla, moeten we even kijken naar het aantal calorieën en de prijs. Goed. Ik leg het briefje hier neer, morgen doen we de boodschappen. En dan wordt alles anders hier in huis.
Mooi dat de schat 's nachts uit bed kruipt om stiekem ijs op het briefje te schrijven...
Mooi dat de schat 's nachts uit bed kruipt om stiekem ijs op het briefje te schrijven...
20110112
Briefje #028: Controlfreak
1 aardappel: check. Koekjes: check. Groente: check. Blikvoer (bone, erte en wortel): check. Snoep: check. Koek: check. Drank: check. Mayo: check. 9 (blikken?) hondevoeding: check. wc-spuitbus: check. Vlees... alleen als er iets in de reclame is, hè jasses, allemaal op. Dan maar fricandel, kroket en riplappen: check. Niet vergeten: slaatje en appelmoes.
1 ongezonde controlfreak: check.
1 ongezonde controlfreak: check.
20110111
Briefje #027: Genieten (+)
Judith en Jan willen een diner met vijf vrienden, beetje sjiek. Eens flink uitpakken met ossenhaas en noedelsoepjes als amuse, maar dan wel zo dat ze niet uren in de keuken hoeven te staan. Ze willen zelf ook volop genieten, samen met hun gasten. Toevallig hebben ze een vriendin die wel vaker voor anderen kookt en dat best leuk doet. Als we die nou eens vragen? Zo gezegd, zo gedaan. Met succes, want ze blijkt deskundig en denkt aan alles, tot in de details. Ze koopt geen zalm, maar een zalmzijde. Niet zomaar sla, maar sla voor de zalm. En met de waxinelichtjes zorgde ze ook nog eens voor sfeer!
ReceptOpEenBriefje #027
Ossenhaas met gremolata en knolselderij-wortelfrietjes
Zalm en ossenhaas: dit zijn duidelijk de ingrediënten voor een feestelijk etentje. Een tikje tradioneel ook, misschien. De kok kiest, zoals de briefjesanalyse al zegt, voor kwaliteit. Geen gewone biefstuk, maar ossenhaas. En geen smakeloze zalm uit de diepvries, maar een mooie zalmzijde. Die kun je bijvoorbeeld in dunne plakjes snijden en serveren met een mengsel van peterselie, knoflook, krullen verse parmezaanse kaas en citroenschil, met wat goede olijfolie en versgemalen peper erover. Dat lijkt overigens al een beetje op de gremolata die we gebruiken voor het hoofdgerecht.
Gremolata is een heerlijk Italiaans mengsel van knoflook, citroenrasp en peterselie. Je strooit het op het laatst over bijvoorbeeld een stoofpot – of gebakken ossenhaas in dit geval – en er volgt een explosie van geur en smaak. Erbij kruidige knolselderij-wortelfrietjes.
Voor 4 personen
4 ossenhaasbiefstukken van 150 gram
olijfolie
2 eetlepels roomboter
rasp van 1 citroen (liefst onbespoten)
half bosje platte peterselie, fijngehakt
2 tenen knoflook, heel fijngehakt
2 dl runderfond
1 knolselderij
3 winterwortels
2 uien
1 theelepel komijnzaadjes en 1 tl korianderzaadjes
versgemalen peper en (zee)zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en was knolselderij en wortel en snijd ze in frietjes. Doe ze in een kom en hussel ze om met 3 eetlepels olijfolie, royaal versgemalen peper en zout. Stamp de komijn- en korianderzaadjes wat fijner en meng erdoor. Pel de uien, snijd ze in kwarten en meng er voorzichtig door. Zorg dat alles bedenkt is met olie en kruiden. Verdeel alles over een bakplaat en bak 35-40 minuten in de oven tot het mooi bruin en knapperig is.
Maak intussen de gremolata: meng de fijngehakte peterselie en knoflook met de citroenrasp. Zet weg. Wrijf de ossenhaasjes in met zout en peper. Als de groentefrietjes vrijwel klaar zijn: verhit royaal olijfolie en roomboter in een koekenpan, en bak de ossenhaas ongeveer 2-3 minuten aan elke kant. Draai regelmatig. Haal ze uit de pan en houd warm onder folie. Giet de fond in de pan en laat even inkoken op hoog vuur. Proef of er nog peper of zout bij moet. Leg de ossenhaasjes op warme borden, giet wat jus erover en bestrooi met de gremolata. Frietjes erbij: dinner is ready!
>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!
ReceptOpEenBriefje #027
Ossenhaas met gremolata en knolselderij-wortelfrietjes
Zalm en ossenhaas: dit zijn duidelijk de ingrediënten voor een feestelijk etentje. Een tikje tradioneel ook, misschien. De kok kiest, zoals de briefjesanalyse al zegt, voor kwaliteit. Geen gewone biefstuk, maar ossenhaas. En geen smakeloze zalm uit de diepvries, maar een mooie zalmzijde. Die kun je bijvoorbeeld in dunne plakjes snijden en serveren met een mengsel van peterselie, knoflook, krullen verse parmezaanse kaas en citroenschil, met wat goede olijfolie en versgemalen peper erover. Dat lijkt overigens al een beetje op de gremolata die we gebruiken voor het hoofdgerecht.
Gremolata is een heerlijk Italiaans mengsel van knoflook, citroenrasp en peterselie. Je strooit het op het laatst over bijvoorbeeld een stoofpot – of gebakken ossenhaas in dit geval – en er volgt een explosie van geur en smaak. Erbij kruidige knolselderij-wortelfrietjes.
Voor 4 personen
4 ossenhaasbiefstukken van 150 gram
olijfolie
2 eetlepels roomboter
rasp van 1 citroen (liefst onbespoten)
half bosje platte peterselie, fijngehakt
2 tenen knoflook, heel fijngehakt
2 dl runderfond
1 knolselderij
3 winterwortels
2 uien
1 theelepel komijnzaadjes en 1 tl korianderzaadjes
versgemalen peper en (zee)zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en was knolselderij en wortel en snijd ze in frietjes. Doe ze in een kom en hussel ze om met 3 eetlepels olijfolie, royaal versgemalen peper en zout. Stamp de komijn- en korianderzaadjes wat fijner en meng erdoor. Pel de uien, snijd ze in kwarten en meng er voorzichtig door. Zorg dat alles bedenkt is met olie en kruiden. Verdeel alles over een bakplaat en bak 35-40 minuten in de oven tot het mooi bruin en knapperig is.
Maak intussen de gremolata: meng de fijngehakte peterselie en knoflook met de citroenrasp. Zet weg. Wrijf de ossenhaasjes in met zout en peper. Als de groentefrietjes vrijwel klaar zijn: verhit royaal olijfolie en roomboter in een koekenpan, en bak de ossenhaas ongeveer 2-3 minuten aan elke kant. Draai regelmatig. Haal ze uit de pan en houd warm onder folie. Giet de fond in de pan en laat even inkoken op hoog vuur. Proef of er nog peper of zout bij moet. Leg de ossenhaasjes op warme borden, giet wat jus erover en bestrooi met de gremolata. Frietjes erbij: dinner is ready!
>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!
20110110
Briefje #026: Kinderlijk
Dit lijkt in alles op een briefje van een bovenbouwleerling. Hanepoten, vergeten -e bij foli en de schrijfwijze van boter-spatie-hammezakje: kan niet missen. Even googelen wat je met deze drie ingrediënten kunt doen... Bovenaan: knutselideeën en huishoudtips. Wellicht gaat het hier om een traktatie met zelfgemaakte cakejes. Moeder citeert, dochter schrijft vlijtig mee - zo goed als ze kan. Zenuwen. Wat stond er op het afgescheurde hoekje?
20110109
Briefje #025: Seizoensbriefje
Voor de grote kerstboodschappen is het nog te vroeg, nu alleen even de simpele dingen kopen: melk, beleg (vlees?) en kaas. De kerstkranzen haal ik wel vast in huis. De boom staat al, en er moet toch iets te snaaien zijn. We moeten wel oppassen met onze nieuwe kitten, die willen nog wel eens de ballen uit de boom slaan.
20110108
Briefje #024: Iets
Stelletje G en J wonen samen. Zij houdt van Slanki, hij eet graag rijstewafels, samen drinken ze wijn. Zij ziet er altijd goed verzorgd uit: tanden blinkend wit, haren zacht en glanzend. Het liefst ploffen ze na een dag werken languit op de bank. Even in de gids kijken: komt er vanavond nog iets leuks op tv? Volgende week vieren ze hoe lang ze al samen zijn, niet vergeten! J wil iets leuks kopen voor G, maar weet nog niet wat. En dat is jammer. We weten zoveel van dit leuke stel, maar we zullen nooit weten wat het 'iets' is geworden. Nou ja, dat houdt het ook wel weer spannend...
20110107
Briefje #023: K
Nee, het gaat hier niet om het lelijke K-woord, daar is deze boodschapper te netjes voor. Het gaat om de letter K. Mooie letter, vindt hij. Koopt-ie ook altijd veel chocoladeletters van. De K moet je zoveel mogelijk gebruiken. In mijn huis geen macaroni, nee hoor: het is maKaronie. En rebels als ik ben, plak ik er ook nog een -e aan vast. Ha! Mij zullen ze niet krijgen! Goed, bij de Ketchup kom ik niet om een -c heen, maar bij maKKruiden zet ik er lekker twee!
20110105
Briefje #022: Zondaag
Eén brood, twee melk. Helder. En nog beleg erbij natuurlijk. Deze boodschapper is van het type 'aan een half woord genoeg'. Jammer dat wij hem niet altijd snappen. Drinken is bijvoorbeeld nogal vraag. Hebben we het hier over frisdrank? Sap? Bier? Of gaan we meteen aan de sterke drank? Dan: honden. Waarschijnlijk gaat het hier om hondenbrokken of iets dergelijks. Niet om het dier zelf. En wat gaat deze man doen op zondaag?
Briefje #021: Champions
Cola? Ik weet het niet. Smeerkaas? Misschien de volgende keer. Vla dan? Poeh, wat een twijfelgeval. Waar hangen die keuzes vanaf? Van de aanbiedingen? Van het weer? Of van de gemoedstoestand in de winkel? Het is verder wel een praktisch iemand. Want als je toch naar de winkel gaat, neem dan gelijk een niet al te grote doos mee. Haal dat recept meteen even op. En wie heeft er ooit bedacht dat we champignons zo ingewikkeld moeten schrijven? Kampioenen!
Briefje #020: Fantasierijk
Even wat grafologie (handschriftkunde) van de koude grond: deze boodschapper heeft meer fantasie dan geld. Dat zie je aan de grote lussen boven de l, h en k (fantasiewolken) en de kleinere lussen onder de j (geldzakken). Wat dacht van de b?! Gigantische fantasie! Je zou het misschien niet verwachten als je ziet wat er op het briefje staat: theelichtjes, worstjes, stokbrood. Weinig spannend. Of misschien toch wel? Fantaseer er zelf maar eens op los.
Briefje #019: Boterbrood
Boterbrood. Wat een mooi woord! Zo lekker kort. Veel bondiger dan 'boter voor op het brood'. Maar ook lastig, want hebben we hier misschien te maken met een broodsoort? De schrijver van dit briefje helpt ons uit de verwarring en zet erbij: Bleu band Goede Start. Niet zomaar boter dus. Vergis je echter niet: de dwangmatige neiging om achter ieder product een PUNT te zetten, wil niet zeggen dat deze schrijver overal een PUNT van maakt. Nu maar hopen dat de boodschapper wel begrijpt dat het niet gaat om 250 champignons, maar om 250 gram.
UPDATE Voortschrijdend inzicht. Bleu band Goede Start is ook een broodsoort. Je weet wel, dat brood van het botermerk. Boterbrood.
UPDATE Voortschrijdend inzicht. Bleu band Goede Start is ook een broodsoort. Je weet wel, dat brood van het botermerk. Boterbrood.
Briefje #018: Soep
Zeker weten. Deze boodschapper gaat soep maken: 150 gram soepgroenten, evenveel gehakt-spatie-balletjes en bouillon. Maar hoe schrijf je dat dan ook alweer: bouillon? Nou ja. Vlees eet je in ieder geval 's avonds. En dan lekker veel kwark na. Ketchup en een banaan zijn niet meer nodig, maar een lekkere fruitsalad is altijd meegenomen. Let op het woord: fruitsalad. Is het Engels of een spelfout? Vermoedelijk het laatste, want het gaat niet zo goed met deze persoon. Eenmaal thuis gaat hij of zij dan ook meteen naar de site van Zorggarant. Om thuiszorg te regelen.
Briefje #017: Zorgzaam
Opvallend. Een briefje van dezelfde hand als briefje #016. Maar er is iets veranderd, want de groenten staan niet meer apart op de andere zijde. Is het de komst van een baby? (babydoekjes) Het lijken in ieder geval boodschappen voor een hele week en voor een heel gezin, gezien de hoeveelheden: in totaal acht pakken melk. Het is een zorgzame man, die ervoor zorgt dat alles in huis is. En hij gebruikt daarvoor ook nog eens lieve woordjes als yoghi, bifi en toet.
Briefje #016: Groentenman
Aan de ene kant van het briefje alle groenten, aan de andere kant de overige boodschappen. Dit is iemand die prioriteit geeft aan groenten. Een gezond iemand. Iemand van de oude stempel, want op het lijstje staan vergeten groenten als snijbiet, postelein en pastinaak. Mooi. Puur. Deze man is niet verpest door moderne fratsen. Zijn vrouw denkt daar duidelijk anders over. 'Schat, vergeet je mijn haarverf niet?'
Briefje #013: Pechvogel
Met recht een nummer 13, want het gaat niet zo goed: spagettie, watteschijven. Ja, danio, dat weet deze boodschapper dan weer wel. Wat gaat hij of zij doen met dat rol papier? En lekker speculaas kopen, niet die gewone, maar die met nootjes. En dan nog wat pinda's erbij. Of noten. Of chips. Besluiteloos!
Briefje #012: Waste of paper
Nou nou, zo'n enorm vel pakken voor die paar boodschappen. Verwachte deze persoon misschien dat er meer bij zou komen? Hoopte ze meer uit het leven te halen? Dan maar vastleggen wat je hebt, ik ga scrabbooken. Of hoe schrijf je dat ook alweer? O ja, knustelijm heb ik ook daarvoor nodig. En hoe heten die ronden dingen ook alweer? Nou ja, doe mij dan maar wat (ver)strooigoed.
Briefje #011: Kostenbewust
'Even kijken, dit was een aanbieding, en daar heb ik zegeltjes voor.' Deze persoon heeft het niet breed en probeert er toch het beste van te maken. Op koffie gaat ze echter niet bezuinigen, dat moet Senseo zijn. En sinaasappelsap moet ook goed zijn: Coolbest Brazilian Oranges. Tja, dan moet ze wel even kijken of de gemengde nootjes er nog wel af kunnen... [zie onder]
Wel heel mooi: een glas, nee een doos wijnglazen. Je leeft toch maar één keer.
Briefje #010: Met zorg
Hier is iemand net ziek geweest. Veel bananen, peren en kiwi's. Veel drinken ook. Vooruit, filet americain en 2x chocolade reep mag. Je moet jezelf een beetje verwennen zo nu en dan. Of anderen. Dit is een lief persoon. Want wie schrijft niet ui maar uitje, en een stukje vlees, appelkoeken. En niet vergeten: veel waterijsjes voor de keelpijn. Zielig dat uitgerekend deze mensen altijd van hun sokken worden gereden door voordringende winkelwagentjes.
Briefje #009: Recept (+)
Gerookte kip, 3 paprika's, 4 sinaasappels, 200 gram capellini en 60 gram zwarte olijven ontpit... kan niet missen: dit is een recept. Iemand heeft hier grootse plannen. En bereidt alles goed voor. Met bier! Maar waarom koopt hij ook water?
ReceptOpEenBriefje #009
Zomerse salade en pasta!
>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!
ReceptOpEenBriefje #009
Zomerse salade en pasta!
Hier heeft iemand duidelijk zin in de zomer. Gerookte kip, sinaasappel, sla: de ingrediënten schreeuwen erom te worden verwerkt in een zomerse pastasalade. Maar met capellini... nee. Capellini is dunne lange pasta (de italiaanse naam verwijst naar ‘engelenhaar’: capelli d’angelo). Dus dat lijkt me minder geschikt in een pastasalade. Daarom een zomerse salade met daarbij een simpele maar warme pasta. Eet het tegelijk of na elkaar, het kan allebei.
Voor 2 personen:
200 gram capellini
2 rode paprika’s (het briefje zegt drie, maar die derde leggen we in de groentela)
250 gram tomaatjes, bijvoorbeeld cherry trostomaatjes
1 teen knoflook, gehakt
3 eetlepels olijfolie
handje verse basilicum
voor de salade:
200 gram gerookte kip
sla (kropsla, of romaanse, of lollo bionda of iets dergelijks)
60 gram zwarte ontpitte olijven
4 sinaasappels
1 rode ui
peper, zout
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
Maak eerst de salade: schil de sinaasappels dik, zodat het wit meekomt. Snijd ze in plakken, en vang het sap op. Snijd de ui in dunne ringen. Was en droog de sla en scheur in stukken. Snijd de gerookte kip in plakjes. Maak de dressing: meng 3 eetlepels olijfolie met 2 eetlepels sinaasappelsap en 1 eetlepel citroensap. Maak pittig op smaak met (zee)zout en versgemalen zwarte peper. Meng een derde van de dressing door de sla en leg die op een grote schaal. Schik daarop de sinaasappel, de ui en daarna de kip, en strooi daarna de olijven erover. Verdeel de rest van de dressing erover.
Maak dan de pasta. Snijd de rode paprika in blokjes, en de tomaatjes in kwarten. Verwarm de olijfolie en bak de blokjes paprika even stevig aan tot ze een beetje bruin kleuren. Draai het vuur zachter. Doe de knoflook erbij, bak een halve minuut mee (niet donker laten verkleuren!), en doe dan de tomaatjes erbij. Bak ze even mee, maar laat ze niet tot pulp koken. Maak op smaak met (zee)zout en versgemalen peper. Kook intussen de pasta. Meng de pasta door de saus, strooi de basilicum erover en meng er eventueel een beetje extra (goede...) olijfolie door.
Zomer!
Maak eerst de salade: schil de sinaasappels dik, zodat het wit meekomt. Snijd ze in plakken, en vang het sap op. Snijd de ui in dunne ringen. Was en droog de sla en scheur in stukken. Snijd de gerookte kip in plakjes. Maak de dressing: meng 3 eetlepels olijfolie met 2 eetlepels sinaasappelsap en 1 eetlepel citroensap. Maak pittig op smaak met (zee)zout en versgemalen zwarte peper. Meng een derde van de dressing door de sla en leg die op een grote schaal. Schik daarop de sinaasappel, de ui en daarna de kip, en strooi daarna de olijven erover. Verdeel de rest van de dressing erover.
Maak dan de pasta. Snijd de rode paprika in blokjes, en de tomaatjes in kwarten. Verwarm de olijfolie en bak de blokjes paprika even stevig aan tot ze een beetje bruin kleuren. Draai het vuur zachter. Doe de knoflook erbij, bak een halve minuut mee (niet donker laten verkleuren!), en doe dan de tomaatjes erbij. Bak ze even mee, maar laat ze niet tot pulp koken. Maak op smaak met (zee)zout en versgemalen peper. Kook intussen de pasta. Meng de pasta door de saus, strooi de basilicum erover en meng er eventueel een beetje extra (goede...) olijfolie door.
Zomer!
>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!