20110302

Briefje #077: Burgerlijk (+)

Weekendboodschappen. Dat gaat in dit gezin als volgt. Zaterdag zit iedereen vroeg aan de ontbijttafel. Vader brengt zoonlief zo naar het voetbalveld, dochterlief gaat bij een vriendinnetje spelen en moeder doet de boodschappen. In de keuken maakt ze het boodschappenbriefje: schoolkoekies voor de kinderen, brood met kaas, hagelslag en pasta(choco). Zondag eten we soep met stokbrood, met het bord op schoot want dan komt Studio Sport. 'Wat willen jullie vanavond eten?', roept ze de kamer in. Lasagne dus. Goed. En voor vanavond wat chips of nootjes, bij ons familietelevisieavondje. Diagnose: burgerlijk.
"Burgerlijkheid is in feite een moeilijk te definiëren manier van leven, die veel mensen proberen te vermijden. Kleinburgerlijkheid en grootburgerlijkheid staan beide voor hetzelfde, alleen heeft de grootburger veel geld en de kleinburger weinig. Burgerlijkheid op zich is een oppervlakkige levensstijl, waarin noch hedonistisch genot, noch filosofische zelfontplooiing een echte rol spelen, maar gewoon toegegeven wordt aan de voorspelbare sleur van alledag, onverklaarde en onbegrepen sociale regels, een correct voordoen naar de buitenwereld en het vermijden van moeilijke of omstreden beslissingen." [bron: Wikipedia]
ReceptOpEenBriefje #077
Lasagne met zorg en liefde

Dit briefje lijkt op het eerste gezicht niet zo bijzonder, culinairgewijs. Maar tussen de soepballetjes en fijngesneden spinazie (dus diepvries...) gloort een hoogtepuntje: koelverse lasagnebladeren! Dat getuigt van koken met zorg en liefde. Hetzelfde geldt overigens voor het ontbreken van kant-en-klare kruidenmixen of potten ‘pastasaus’, die veelvuldig op andere boodschappenbriefjes voorkomen. En dan is er ook nog slagroom, niet echt een standaardingrediënt voor lasagne. Ja, in combinatie met gorgonzola, maar dat gaat deze lijstjesmaker misschien net te ver. Kortom, dit beetje bescheiden briefje is wel degelijk doortrokken van vleugjes van het goede leven. Vol goede moed aan de slag dus, met een eenvoudige, maar lekker romige lasagne.

250 gram verse lasagnebladeren (koelvers)
150 gram geraspte belegen kaas
350 gram mager rundergehakt
450 gram fijngesneden spinazie
125 ml slagroom
nootjes: 50 gram walnoten, in stukjes
1 ui
2 tenen knoflook, geperst
olijfolie
25 gram boter
25 gram bloem bloem
2 dl melk
peper, zout, nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en fruit even aan in de olijfolie. Fruit de knoflook een minuut mee. Voeg het gehakt toe en bak tot het rul is. Ontdooi intussen de spinazie, en druk al het vocht eruit. Meng door het gehakt, samen met een halve deciliter slagroom en de walnoten. Maak op smaak met peper en zout. Smelt voor de bechamelsaus de boter, roer de bloem erdoor, laat even garen terwijl je goed blijft roeren. Voeg beetje bij beetje, al roerend, de melk en de rest van de slagroom toe. Laat zachtjes aan de kook komen en een paar minuten bubbelen tot de saus bindt. Roer de helft van de kaas erdoor. Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in. Maak laagjes in deze volgorde: gehakt, dun laagje saus, lasagne. Houd daarbij minimaal de helft van de saus over om over de laatste laag lasagne te gieten. Bestrooi met de rest van de kaas en zet 30-40 minuten in de oven. Als de bovenkant te bruin wordt afdekken met folie.

>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten