20110105

Briefje #001: Merkbewust (+)

De heer of mevrouw Lemstra is een merkvast persoon. Of toch niet? Wat pads is wel erg algemeen omschreven. En Grols is niet juist gespeld. Neem dan Croma, daar is Lemstra wel zeker van. Een praktisch persoon, want waarom een blanco vel papier pakken als je nog een oude envelop hebt liggen? Hij of zij is bovendien een beetje een pechvogel, want de pen hield ermee op bij de kippepoot.


ReceptOpEenBriefje #001
Kippenpootjes in Grolsch

Met dit lijstje kunnen we verschillende kanten uit. Kip of gehakt, wijn of bier? Bekend is natuurlijk de combinatie van kip met wijn, maar kippenpootjes kun je ook lekker stoven in bier. Welk bier? Het boodschappenbriefje vraagt om Grolsch, wat mij als rechtgeaarde tukker natuurlijk goed doet. Hoewel een donker Belgisch biertje in dit recept ook erg lekker zou zijn, maar dat staat niet op het lijstje. En een beetje kip met smaak zal het niet erg vinden om in Grolsch te zwemmen lijkt me, als ie dan toch gestoofd wordt... Nog blijere kippen krijg je natuurlijk als je scharrelpootjes koopt. Bovendien zijn die lekkerder.

Ingrediƫnten:
8 kippenpootjes
1 flesje Grolsch
1 ui, in kwart ringen
1 prei, in ringen
1 kleine winterwortel in stukjes
1 teen knoflook, gehakt
3 eetlepels croma (volgens de lijst... 2 eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie kan ook)
1 eetlepel mosterd
1 theelepel gedroogde tijm (of 1 eetlepel verse tijm)
peper en zout
1/4 dl slagroom
evt 1 eetlepel maizena

Kruid de kippenpootjes met zout en peper, en bak ze in de croma in een braadpan aan alle kanten mooi bruin. Haal ze uit de pan. Bak in het achtergebleven vet de ui, wortel en prei zachtjes aan. Voeg de tijm en knoflook toe en bak nog een minuut mee. Roer de mosterd erdoor. Schenk dan bier en slagroom erbij, leg de kippenpootjes erin en breng zachtjes aan de kook. Laat ongeveer een half uurtje zacht bubbelend stoven tot de pootjes lekker mals zijn.

Tip: Als je van een meer gebonden saus houdt, kun je op het laatst de pootjes eruit halen en warmhouden. Intussen laat je het vocht nog wat inkoken en/of bind je het met een papje van 1 eetlepel maizena en 1 eetlepel koud water.

>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten