20110419

Briefje #125: Bierrrr! (+)

Eerste indruk: bierrrrr! Goed bier ook: Leffe, Hoegaarden, Hertog Jan. Hoewel een foto meer zegt dan duizend woorden, zegt het hier niets over de boodschappen van deze persoon. Maar: met de papierkeuze maak je wel een statement. De eerste indruk van 'niet zomaar een bierdrinker' blijft overeind bij verdere analyse van dit briefje. Geen spelfout te ontdekken, dure smaak (AH), intellectueel (boek) en internationaal georiënteerd (couscous, humus en Turks brood). Maar vooral is het een warme persoonlijkheid. Anders gebruik je geen woorden als eitjes en lapje vlees.

ReceptOpEenBriefje #125
Spitskool

Wat een heerlijk zomers briefje! En gemaakt door iemand die van koken houdt, want het is bepaald geen doorsnee pot-pastasaus-briefje. Spitskool bijvoorbeeld, kom je niet veel tegen op boodschappenlijstjes. Terwijl je er toch heerlijke dingen mee kunt maken. Misschien dat zo’n hele kool afschrikt in de winkel, maar het is een makkelijk te verwerken groente. In ragfijne reepjes als heerlijk frisse salade, met munt, feta, bosui en (Turkse) yoghurt. In grove repen of stukken gesneden in roerbakgerechten. Vullen van spitskoolbladeren is lastig: de bladeren krullen dicht om elkaar heen en zijn bijna niet in zijn geheel los te halen. Ik maak een lekker frisse spitskool-couscoussalade. Lekker bij het gegrilde ‘lapje vlees’ van het briefje, en het Turkse brood en de humus.

Spitskool-couscous-citrussalade
Bijgerecht voor 4 personen

1/2 spitskool
300 gram couscous
bosje lente-ui
sap en rasp van 1 sinaasappel
sap en rasp van 1 citroen
zeezout en versgemalen peper
2 eetlepels fijngesneden munt
8 eetlepels olijfolie

Rooster de couscous even in een koekenpan met een beetje olijfolie. Doe in een kom, meng er wat zout door en giet er kokend water over tot het een centimeter onderstaat. Laat een minuut of tien staan tot de couscous geweld is, spreid uit over een bord en laat wat afkoelen.

Snijd intussen de harde onderkant van de spitskool en snijd de kool in ragfijne reepjes. Snijd een paar keer doormidden. Was de lente-ui en snijd in ringetjes. Doe de couscous weer in een kom. Meng sinaasappelsap, citroensap en resterende olie en meng erdoor. Roer de reepjes spitskool, de lente-ui, citrusrasp en munt erdoor. Maak pittig op smaak met peper en zout. Zet minimaal een uur koud weg.

>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!

3 opmerkingen:

  1. Wat staat daar voor som linksonder?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. gezien het feit dat "eieren" er al op staan, zijn die "eitjes" waarschijnlijk paaseitjes. Het is dus tijd voor "op z'n paasbest" en dat verklaart misschien ook dat de producten een tikje chique zijn.

    BeantwoordenVerwijderen