20200603

Dag van het boodschappenbriefje #1

Maandag 8 juni is de #dagvanhetboodschappenbriefje, een initiatief van Tefke van Dijk en Mirjam de Boer van handletters.nl. Het is dé dag om een handgeschreven briefje te maken voor je boodschappen.

In aanloop naar 8 juni zetten we iedere dag een (gevonden) boodschappenbriefje in het zonnetje. Tefke maakt een analyse van de boodschapper en Mirjam laat zien 'hoe het ook kan' met fraaie handletters. Een boodschappenbriefje schrijven is immers héél ontspannend om te doen, en je kunt gelijk je handletterskills oefenen. Elke dag geeft Mirjam een handige tip voor het letteren van een boodschappenbriefje. Doe mee en je bent op 8 juni helemaal klaar om los te gaan op je briefjes!

Briefje #1


De analyse | Een echtpaar. Al een tijd getrouwd en daardoor wat gemakzuchtig geworden. Niet te ingewikkeld doen met eten en chocomel of Fristie voor de kleinkinderen (want dat krijgen ze thuis niet altijd). En vooruit, voor de spanning halen ze soms nog wel wat lincherie in huis. Leuk voor de vakantie, all-inclusive in Duitsland. Niet te ver van huis, want daar houdt de man niet van. Hij is van het type ‘Wat de boer niet kent’. Krentenbrood en een stuk kaas, dat kent hij wel. En die ‘doekjes v/d kont’, voor wie zouden die zijn? Het lijkt mij een goed huwelijk van twee mensen die niet al te veeleisend zijn, niets mis mee. Wie van de twee zou de boodschappen doen? Of zouden ze het liefst samen gaan?


De letters | Voor het maken van een boodschappenbriefje heb je niet veel nodig: een stukje karton van een verpakking (ijsjes, macaroni, koekjes of een envelop) en een balpen! Het idee achter het letteren van een boodschappenbriefje is dat het heel ontspannend is om te doen. Het enige doel is dat je de boodschappen moet halen die op dat briefje staan. Het maken van een boodschappenbriefje geeft mij dus volop ruimte om te durven spelen met het risico dat het ook ‘fout’ mag gaan. Ik werk direct met balpen op het papier, zonder een schets te maken. Dat is misschien niet wat je gewend bent, maar daag je uit om het gewoon eens te doen. Maak het letteren van een boodschappenbriefje niet te ingewikkeld, kijk maar naar het briefje dat ik vandaag maakte. Het enige dat ik heb gedaan bij de letters is dat ik ze aan de linkerkant dikker heb gemaakt. Meer gebeurt er niet. Met een balpen kun je de mooiste verloopjes maken door hard te drukken en steeds zachter te drukken. Dit is vooral goed te zien op grijs verpakkingskarton! En als je er niet helemaal uitkomt, geeft het niet. Zo had ik hier net te weinig ruimte voor de ‘D’ van krentenbrood. In plaats van die er nog tussen te proppen laat ik de letters gewoon weg. Als ik maar weet wat ik moet halen in de winkel. 'Het is maar een boodschappenbriefje’, denk ik dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten