20190924

Leer de makers kennen

Soms denk je iemand te (leren) kennen door geschreven boodschappenbriefjes. Dat heeft collega-briefjesverzamelaar Mieke Elgersma ook. Ze heeft in de rij voor de kassa zelfs een 'close encounter' met een briefjesmaker. Lees hieronder haar verhalen.

5 BoodschappenbriefjesDeze vijf briefjes op de foto vond ik tussen juni en september 2019 bij een Jumbo supermarkt in Leeuwarden. Ze zijn van dezelfde persoon en op dezelfde briefjes geschreven. Dit soort papiertjes vind ik wel meer. Zo vond ik ook twee dezelfde briefjes met een ander handschrift, ook bij deze supermarkt en zijn concurrent, tweehonderd meter verderop. Je moet bij deze supermarkt overigens de dag goed uitzoeken om boodschappenbriefjes te vinden. Na het weekend ligt er helemaal niks, maar in de loop van de week heb je meer geluk.

Terug naar de gevonden briefjes. Eén briefje bevat meer dan vier boodschappen. Naar het schijnt kun je zeven of minder boodschappen onthouden. Een briefje is dus misschien helemaal niet nodig? Terugkerend zijn ‘frikandel’ en ‘eten’. Verder zijn ‘sap’ en ‘groente’ lekker algemeen. ‘Hart’ duidt op een huisdier (kat of hond?), maar die had kennelijk nog genoeg te eten. Op briefje 3 staat cola 2 (?), op briefje 5 hoeft er kennelijk maar 1 te komen. ‘Vulliszak’ is het enige wat afwijkend is gespeld. En wat ‘choco’ is? Geen idee.

Precisiebriefje
Dit briefje is wel meest precieze briefje dat ik ooit zag. Een blind paard zou nog met alle boodschappen terugkomen.

Het is gemaakt aan de hand van de weekfolder van Poiesz supermarkt. Bij de weekfolder zit altijd een inlegvel met weekaanbiedingen. Soms is dat wasmiddel of 5 kg aardappelen, maar veelal non-food, zoals deze week een 3-pack theedoeken en 5-pack herensokken, maat 43/46.

Ik vond dit briefje dan ook bij een van de Poiesz-winkels in Leeuwarden.Vermeld staat de bladzijde van het product, de naam, de hoeveelheid en de prijs. Bij de Almhof yoghurt staan bijvoorbeeld ook de gewilde smaken: perzik, maracuja én mango. Bij de Calvé saus heeft de boodschappenhaler wel de keuze tussen ravigotte of knoflook.

Ik vermoed dat de maker van de lijst niet degene is die de boodschappen doet.

Direct van eigenaar

Gele boodschapbrief waarvan eigenaar gezien

Op een zondagmiddag in juni 2019 stond ik aan de kassa van "mijn" Jumbo in Leeuwarden. Ik legde mijn vier boodschappen op de band en zette mijn mandje terug. Altijd kijk dan of er boodschappenbriefjes in liggen. Dat is altijd een beetje moeilijk te zien (geel briefje in een geel Jumbo mandje), maar er lag er een. Ik moest even wachten, want er stond een meneer van circa 55 jaar voor mij. Ik bestudeerde het briefje en zag toen de man voor mij enigszins verbaasd kijken.

Toen hij had afgerekend keek ik naar zijn boodschappen en ja, die kwamen nogal overeen met het briefje. Het ‘warm eten’ was een magnetronmaaltijd.

Meneer en ik gingen onze eigen weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten