20110413

Briefje #119: Handeltje (+)

Wat start deze boodschapper voor handeltje? Eerst de garage verduisteren met een rolgordijn en vijf spots van 40w ophangen. Dan iets met verzorgend ontsmettingsmiddel (Dettol), een gasbrander, kledingshangers en strijkplankhoes. En dat allemaal temidden van producten als kokosmelk, kouseband, amandelschaafsel en witte chocola. O ja, en butter chicken wok sauce. Ik tast volledig in het duister...



ReceptOpEenBriefje #119
Witte chocoladetaart met saffraan

Hartig of zoet. That’s the question... Met dit briefje kun je allebei de kanten op. Hartig, met kouseband, kokosmelk en ‘butter chicken wok sauce’. Of zoet, met roomboter, witte chocola, koekjes en slagroom. De zoete ingrediënten vallen vanzelf als puzzelstukjes in elkaar: witte chocoladetaart. Soms zijn keuzes makkelijk.

Nu staat witte chocola niet hoog op mijn favorietenlijstje. Gelukkig maar, want er is al chocola genoeg te weerstaan in deze wereld. Niet dat ik van de uitsluitendextrapurechocoladebrigade ben, niets mis met een lekker blokje melk op zijn tijd, maar wit gaat me te ver. Te vettig, te zoet, te flauw.

Dat is niet zo raar, want er zit ook bijna geen chocola in witte chocola, leert Wikipedia. Alleen cacaoboter, geen cacaopoeder. En voor wie dacht dat het een relatief nieuwerwetse uitvinding was: nee dus. Al in 1930 bedachten de Zwitsers, chocolademakers bij uitstek, de witte variant.

Witte chocola mag dan in pure vorm maar een selecte groep liefhebbers kunnen bekoren, de romigheid en zachtheid komen in taart en mousse juist perfect tot hun recht. Bovendien biedt de neutrale smaak van witte chocola alle ruimte voor een extra smaakmaker. De appelstroop van het lijstje lijkt me niet zo geschikt, maar de saffraan... Ja! Het geeft een subtiele zoetige smaak. Voor wie denkt geen verschil te proeven: proef het chocolademengsel maar eens voor én nadat je de saffraan hebt toegevoegd.

Ingrediënten 
Koekjes: 1 pak bastognekoeken
70 gram roomboter
250 gram witte chocola
500 ml slagroom
4 blaadjes gelatine
8 draadjes saffraan
fruit: frambozen
handje amandelschaafsel

Vet een springvorm in (26 cm doorsnee). Verkruimel voor de bodem de koekjes of maal ze fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter. Zodra de boter gesmolten is het vuur uitdoen en de koekkruimels erdoor mengen. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem. Druk stevig aan.

Breek de chocola in blokjes en smelt in een kom boven een pan met kokend water. Week intussen de gelatineblaadjes vijf minuten in koud water. Doe de saffraan in een klein kommetje met twee theelepels heet water.

Verwarm een scheut slagroom, bijvoorbeeld in de magnetron. Los de uitgeknepen gelatine hierin op en meng het door de chocola. Dit ziet er een beetje vreemd uit, maar dat is prima. Roer het even stevig door. Voeg de saffraan toe: vis de draadjes eruit of giet het door een klein zeefje. Bewaar eventueel een paar druppels van het vocht. Roer nog even.

Klop de rest van de slagroom tot een lobbige massa, net niet stijf. Doe het chocolademengsel in een grote kom en spatel de slagroom er voorzichtig door. Verdeel over de bodem en strijk glad. Als je nog een beetje saffraanvocht hebt bewaard, verdeel die dan in kleine druppeltjes over de bovenkant. Dat geeft mooie gele stipjes. Zet de taart een paar uur in de koelkast tot hij stevig is. Rooster intussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Garneer de taart met de amandelen en de frambozen en nodig uit zelfbescherming minimaal zeven mensen uit om met je mee te proeven.

>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!

1 opmerking: