20110105

Briefje #009: Recept (+)

Gerookte kip, 3 paprika's, 4 sinaasappels, 200 gram capellini en 60 gram zwarte olijven ontpit... kan niet missen: dit is een recept. Iemand heeft hier grootse plannen. En bereidt alles goed voor. Met bier! Maar waarom koopt hij ook water?ReceptOpEenBriefje #009
Zomerse salade en pasta!

Hier heeft iemand duidelijk zin in de zomer. Gerookte kip, sinaasappel, sla: de ingrediĆ«nten schreeuwen erom te worden verwerkt in een zomerse pastasalade. Maar met capellini... nee. Capellini is dunne lange pasta (de italiaanse naam verwijst naar ‘engelenhaar’: capelli d’angelo). Dus dat lijkt me minder geschikt in een pastasalade. Daarom een zomerse salade met daarbij een simpele maar warme pasta. Eet het tegelijk of na elkaar, het kan allebei.

Voor 2 personen:
200 gram capellini
2 rode paprika’s (het briefje zegt drie, maar die derde leggen we in de groentela)
250 gram tomaatjes, bijvoorbeeld cherry trostomaatjes
1 teen knoflook, gehakt
3 eetlepels olijfolie
handje verse basilicum

voor de salade:
200 gram gerookte kip
sla (kropsla, of romaanse, of lollo bionda of iets dergelijks)
60 gram zwarte ontpitte olijven
4 sinaasappels
1 rode ui
peper, zout
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap

Maak eerst de salade: schil de sinaasappels dik, zodat het wit meekomt. Snijd ze in plakken, en vang het sap op. Snijd de ui in dunne ringen. Was en droog de sla en scheur in stukken. Snijd de gerookte kip in plakjes. Maak de dressing: meng 3 eetlepels olijfolie met 2 eetlepels sinaasappelsap en 1 eetlepel citroensap. Maak pittig op smaak met (zee)zout en versgemalen zwarte peper. Meng een derde van de dressing door de sla en leg die op een grote schaal. Schik daarop de sinaasappel, de ui en daarna de kip, en strooi daarna de olijven erover. Verdeel de rest van de dressing erover.

Maak dan de pasta. Snijd de rode paprika in blokjes, en de tomaatjes in kwarten. Verwarm de olijfolie en bak de blokjes paprika even stevig aan tot ze een beetje bruin kleuren. Draai het vuur zachter. Doe de knoflook erbij, bak een halve minuut mee (niet donker laten verkleuren!), en doe dan de tomaatjes erbij. Bak ze even mee, maar laat ze niet tot pulp koken. Maak op smaak met (zee)zout en versgemalen peper. Kook intussen de pasta. Meng de pasta door de saus, strooi de basilicum erover en meng er eventueel een beetje extra (goede...) olijfolie door.

Zomer!

>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten