20110105

Briefje #004: Professional (+)

Jaja, iemand uit de foodbusiness! Want niemand koopt voor vijftien personen kipfilet. Of het moet voor een weeshuis zijn. Maar dat is niet zo, want dan koop je geen spinata romana en basilicum. Beetje jammer wel van het kattebakspul en de tonijn blik. Dat doet toch iets af aan de smaaksensatie.



ReceptOpEenBriefje #004
Scoren met kip, paddenstoelen en courgette!

Hier heeft iemand grootse plannen. Koken voor de vriendenclub? Of nee, gezien het aantal is het vast het voetbalteam, inclusief coach en reservespelers. Dit lijstje vraagt in ieder geval om iets bijzonders, wat toch niet te veel tijd mag kosten. Want het is natuurlijk zonde om lang in de keuken te staan terwijl je ook samen met je voetbalvrienden lekker een biertje kunt drinken. Dat betekent dat de eerste neiging om kipfilets te gaan vullen met paddenstoelen overboord gaat. Ander keertje. In plaats daarvan een veilige doch tikje feestelijke keus, kip met paddenstoelenroomsaus met basilicum. En een fris vleugje sinaasappel. En omdat ik het vullen toch niet kan laten: erbij gevulde courgette met spinazie en geitenkaas. Scoren voor het team!

Courgette gevuld met spinazie en geitenkaas met peterselie
Kipfilet met paddenstoelen en basilicumroomsaus

Voor 15 personen
5 courgettes
3 zakken (gewassen) verse spinazie
2 tenen knoflook
3 ons zachte geitenkaas
bosje bladpetersie, fijngesneden
3 verkruimelde (oude) witte boterhammen
versgemalen peper en zout (liefst fijn zeezout)
15 scharrelkipfilets
1 gesnipperde ui
5 ons gemengde paddenstoelen
7,5 dl koksroom
twee bosjes basilicum
versgemalen peper en zout
50 g roomboter
olijfolie
sap en rasp van 1 sinaasappel (alleen het oranje!).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de courgettes en snijd ze in 15 mooie rechte stukken van 4-5 cm. Hol ze met een theelepel uit tot je een bakje krijgt met wanden van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrijk ze met olijfolie en zet in een ingevette ovenschaal. Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en fruit de geperste knoflook zachtjes een minuut. Zet het vuur hoger, voeg deel voor deel de spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Draai het vuur uit, laat de spinazie goed uitlekken en maak op smaak met peper en zout en de peterselie. Meng met het broodkruim en verkruimel de helft van de geitenkaas erdoor. Verdeel de spinazie over de courgettebakjes, verkruimel de rest van de geitenkaas erover en zet 20-30 minuten midden in de oven. Als de bovenkant te bruin wordt afdekken met aluminiumfolie.

Dan de kip. Snijd eventuele ongerechtigheden van de kipfilets. Halveer ze in de lengte. Wrijf ze in met peper en zout en bak ze in olijfolie in gedeeltes in vijf minuten rondom goudbruin. Houd warm onder folie. Veeg intussen de paddenstoelen schoon (liever niet wassen!) en snijd ze in plakjes. Verwarm het overgebleven bakvet samen met de roomboter. Fruit de ui een paar minuten, voeg dan de paddenstoelen toe. Bak ze al omschuddend in ongeveer vijf minuten bruin. Kruid ze met peper en zout. Voeg room en sap toe en laat een paar minuten inkoken. Leg de kip erin en laat nog een paar minuten zacht borrelen totdat de kip nét gaar is. Snijd of beter nog scheur intussen de basilicum grof. Meng de basilicum en de sinaasappelrasp op het laatst door de saus en proef of er nog peper of zout bijmoet. Serveer met de courgettes, en als je het lijstje volgt een salade van de slamix en pandanrijst. Maar tagliatelle is er ook heerlijk bij.

>> Bekijk hier meer recepten van Marloes Morshuis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten